Veel gestelde vragen overzicht

Hieronder ziet u een aantal veel gestelde vragen over de Border Terrier, ingedeeld in categorieën. Staat uw vraag er niet tussen?

Stel uw vraag aan de NBTC dan hier!

Categorie: Vacht

Vraag

Julie is nu negen, altijd goed te plukken geweest maar sinds een jaar of twee wordt het steeds moeilijker. Ze is nu ook gesteriliseerd. De rug gaat er wel goed af maar de hals, borst en bovenkant achterpoten is heel moeilijk. Ze loopt nu ook al een maand half geplukt rond omdat ik dan weer stop. Buik knipte ik altijd al maar scheren ben ik heel aarzelend over. Toch zie ik dat zo langzamer hand als enige oplossing. Het is nu 8 maand geleden dat ze geplukt is. Graag advies. Groet, Heleen

Antwoord

Zoals u zelf al aangeeft is in uw geval scheren waarschijnlijk de beste oplossing. U moet er dan wel voor zorgen dat u niet te dicht op de huid scheert.
Het is een met enige regelmaat voorkomend verschijnsel dat bij oudere honden en zeker als ze gesteriliseerd zijn.

Categorie: Vacht

Vraag

Onze border van 9 jaar is altijd zonder problemen geplukt. De laatste keer had hij allemaal wondjes in de nek en op de rug. Volgens de plukster komt dit omdat hij ouder is en de vacht verandert. Ze wil hem vanaf nu gaan scheren. Wat vindt U ervan?

Antwoord

Bij het ouder worden kan het inderdaad voorkomen dat de vacht en de huid veranderden en dat de hond het plukken als minder aangenaam ervaart. Maar wondjes op de huid zijn een teken dat er geplukt is terwijl de vacht nog niet plukrijp was. Veel menden laten de hond een keer per half jaar plukken ongeacht of de vacht plukrijp is of niet. Waarschijnlijk is dat bij uw hond gebeurd. Ik weet niet wie uw trimster is maar voor een trimmer is tijd geld en dus moet de hond binnen een bepaalde tijd geplukt worden. U kunt zelf goed controleren of de vacht plukrijp is door op de rug en de flank van de hond een plukje vacht uit te trekken laat dit makkelijk los dan is de vacht plukrijp en dit hoeft dus niet precies een half jaar na de vorige plukbeurt te zijn. Scheren is inderdaad een oplossing als het echt helemaal niet meer gaat. De NBTC organiseerd twee maal per jaar een cursus Trimmen daar kunt u op eenvoudige wijze leren hoe u uw hond zelf kunt trimmen en ook als u besluit om de hond niet te gaan trimmen kunt u in ieder geval beoordelen of uw trimmer deskundig is.
Op drie september is weer een trimdag georganiseerd. De gegevens kunt u vinden op onze website onder clubactiviteiten.

Categorie: Vacht

Vraag

Kunt u mij vertellen hoe oud een border terriër pup ongeveer is als hij voor de eerste maal geplukt kan worden

Antwoord

Een pup zal afhankelijk van de vacht meestal na ongeveer een half jaar geplukt moeten worden. Uw fokker zal u daarbij van advies kunnen dienen.
De NBTC organiseert tweemaal per jaar een trimcursus waar u zelf kunt leren hoe u hond geplukt moet worden. De exacte data waarop dze cursusen gehouden worden zijn op dit moment nog niet bekend. Maar ze vallen meestal in het voorjaar en in het najaar.

Categorie: Vacht

Vraag

Verhaard een border heel veel.?

Antwoord

Zoals alle honden verhaart een Borderterrier ook Maar in de praktijk valt het wel mee

Categorie: Vacht

Vraag

Vraagje : klopt het dat borders hun haren niet verliezen ?!

Antwoord

Borderterriers verliezen wel degelijk haren. Dit is een hardnekkig gerucht dat de ronde doet op het internet.

Tinki.nl