Ga naar de inhoud

Borderterrier

Borderterrier

De Border Terrier komt uit het grensgebied tussen Schotland en Engeland en dankt daar zijn naam aan. In dit onherbergzame gebied had men honden nodig die moedig, gehard, zelfstandig en sociaal waren. Met deze eigenschappen in gedachten is vanuit de daar aanwezige terriers de Border Terrier gefokt. Hij leefde bij de boeren in huis. Daar hield hij het huis en erf vrij van ongedierte. De adel gebruikte hem voor de jacht op vossen en dassen.

Ras

De Border Terrier is één van de kleinste terrierrassen. Wie hem bekijkt, valt direct voor zijn innemende otterkopje en glinsterende ogen met pientere blik. Hij heeft een ruwharige vacht die er vrij glad uitziet. De vacht kent vier kleuren: grizzle met tan, blue met tan, rood en tarwekleurig. De laatste twee kleuren zie je vrijwel nooit. In de rasstandaard van de Border Terrier staat geen maat, maar bij een gewicht van 6-10 kilo heeft hij een schofthoogte van 33-38 cm. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 13-14 jaar. Honden van 16 jaar en ouder zijn geen zeldzaamheid. De Border Terrier is voor alles in: een lange wandeling, sporten, maar een avond op de bank of op schoot vindt hij prima.

Karakter

De Border Terrier heeft een moedig, vasthoudend en zelfstandig karakter. In veel landen is hij dankzij deze karaktereigenschappen nog steeds een gewilde jachthond, maar hij is echter ook heel geschikt als familiehond. Als familiehond moet hij bovendien sociaal zijn en met andere diersoorten kunnen samenleven. De Border Terrier is makkelijk opvoedbaar maar dit betekent niet dat hij geen opvoeding nodig heeft. Door zijn karakter zal hij bij gebrek aan opvoeding al snel zijn eigen regels bepalen. Met een goede opvoeding en het nodige geduld is hij wel gehoorzaam te maken, maar wees je er van bewust dat hij desondanks zijn eigenzinnige karakter behoudt.

Verzorging

De verzorging van de Border Terrier is relatief eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Ook met eten is hij niet moeilijk. Hij doet het goed op relatief schraal voer. Af en toe een kam- of borstelbeurt is voldoende om de vacht op peil te houden. Vaak wordt gedacht dat de Border Terrier niet verhaart, maar dat is niet het geval. Zeker tijdens de ruiperiode vind je haren in huis. Het is verstandig hem dan regelmatig te kammen. Pluk een Border Terrier zo’n twee maal per jaar met de hand; door het oude haar er voorzichtig uit te trekken, kan de nieuwe vacht weer groeien.

Gezondheid

De Nederlandse Border Terrier Club heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Wij stellen in het VFR  geen gezondheidsonderzoeken verplicht.