Ga naar de inhoud

Slemlijst NL honden

SLEM de afkorting voor spongiforme leuko-encefalomyelopathie, ook wel Shaking Puppy Syndrome genoemd, is een recessief erfelijke enkelvoudige aandoening. Dat betekent dat een pup van beide ouderdieren het zieke gen zou moeten erven om ziek te zijn (lijder). Een pup die één ziek gen heeft noemen we een drager en die pup is verder geheel gezond. De NBTC verplicht haar clubfokkers om de beide (toekomstige) ouderdieren te testen op deze aandoening. Zowel de club- als leden-fokkers mogen alleen fokken met vrij x vrij of vrij x drager.

Kenmerken en symptomen

Het begin van de symptomen valt vaak samen met het moment waarop de aangedane puppy’s hun eigen gewicht beginnen te dragen en proberen te lopen. Aangetaste dieren vertonen hevige trillingen, voornamelijk in de achterpoten, waardoor een kenmerkend zij-aan-zij schudden ontstaat, ook wel ‘rompschudden’ genoemd.

De meeste getroffen puppy’s sterven op jonge leeftijd of worden geëuthanaseerd vanwege problemen met de kwaliteit van leven. Met uitgebreide ondersteunende zorg kunnen aangetaste puppy’s in sommige zeldzame gevallen met de tijd verbeteren.

preventie

DNA-testen worden gebruikt om drager- en aangetaste dieren te identificeren.